Carl-Henric Svanberg borde ha varit pappaledig

Ericssons VD verkar vara en riktigt hygglig prick; han gjorde ett gott intryck på den tiden jag var ekonomijournalist och intervjuade honom om låsbolaget Assa i allafall.

Men nu tycks firman hans ha stött på problem. Aktieägarna röstade inte igenom det optionsprogram till personalen som bolagsledningen och andra tänkt ut. På olika håll i ekonomipressen har det spekulerats kring skälen till att ägarna inte tycker samma sak som tjänstemän och deras rådgivare och systemfel har antytts.

Systemfel, ja. Grejen är ju följande: aktiemarknaden beter sig som en tolvåring. Alla som studerat bägge fenomen grundligt känner till det. Men vi är inte så många. Och vi som hunnit med det har per definition inte siktat på att befinna oss i de rum där styrelser rör samman kapitalmarknadsköttgrytor.

Precis som tolvåringar i gemen, har aktiemarknaden ett mycket vagt grepp om moral och empati. Precis som tolvåringar, vill aktiemarknaden ha full suveränitet över liv, död och andra viktigare frågor, trots att den inte riktigt har mognaden för det. Aktiemarknaden svarar inte tydligt på frågor, men på dess reaktioner förstår du om du är på väg upp eller ned. Precis som med tolvåringar, således. Aktiemarknaden beter sig ofta prepubertalt, känslomässigt och rusar än hit, än dit därför att… ”ja om du inte hajjar det, så hajjar du inte, hajjar du? ”. Om reglerna är tydliga nog, följer tolvåringen dem. Så ock aktiemarknaden. Men om det finns möjligheter för vantolkningar…”nja…alltså, jag skulle komma hem före middag, men jag tänkte…att jag inte var så hungrig och skulle äta litet sent…typ” så vantolkar man reglerna. Självklart! Och aktiemarknaden tror att den alltid har rätt.

Om fler i Ericssonledningen hade varit föräldralediga, hade de naturligtvis sett det här mönstret. Och då hade problemet med den vanartiga aktiemarknaden inte uppstått. Sug på den, Bengt Westerberg – ett superkapitalistiskt argument för att dela upp föräldraledigheten!

Categories: Finansmarknaden, Infall

Inläggsnavigering

One thought on “Carl-Henric Svanberg borde ha varit pappaledig

  1. Så där ja! Nu har jag hittat hit. Bra liknelse där. Aktiemarknaden – tolvåringar. Nu fattar jag!

    🙂

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: