En ny, ny värld? Eller samma gamla banking?

Självklart får man inte skojsurfa på arbetstid. Att SEB nu blockerar YouTube och Facebook för sina anställda är logiskt. Eller?

Jag är faktiskt inte så säker. Å ena sidan skall man naturligtvis sysselsätta sig med meningsfullheter som – som man säger – skapar värde för aktieägarna på arbetstid. Å andra sidan suddas gränserna för arbetstid och fritid ut. På gott och ont. Om bossen betalar din mobiltelefon, har han naturligtvis rätt att nå dig oavsett om du är ledig, eller? Om det plötsligt händer någonting i ditt ansvarsområde bör du av ren ansvarskänsla rycka in, eller?

Egentligen skulle det nog vara folkhälsomässigt bättre om vi lärde oss att dela in livet i olika sysslor igen. Jobba på jobbet och surfa på surftid. Mindre utbrändhet och tydligare gränser. Jobbet läcker ju in i fritiden enligt samma logik. Å andra sidan är utvecklingen förmodligen här för att stanna. Om jag vill ha en micropaus på jobbet för att kolla in ett videoklipp och garva med mina medarbetare – en sorts virtuell kaffepaus – varför skall jag inte få det? Det är ju knappast nån som sitter och porrsurfar på SEB’s Karlavägskontor, menar jag.  För övrigt slår det mig att det kontor jag tänkte på – där jag själv praktiserade några veckor på åttiotalet – numera är nedlagt. Det har blivit en 7-11-butik. Och där kan man surfa mot betalning. Men knappast på dagtid om man är bankman, har vi nu anledning att förmoda.

Categories: Uncategorized | Etiketter: , ,

Inläggsnavigering

2 thoughts on “En ny, ny värld? Eller samma gamla banking?

  1. Själv jobbar jag med något så omodernt som ”bussförande”. Men en sak som jag gillar med jobbet är att det är en tydlig uppdelning mellan jobb och fritid.

  2. Cliff,

    Jag ser din poäng. Men har du funderat över om dina möjligheter – jag vet ju inte vilken linje du oftast kör – att kolla in snygga damer (eller herrar, vad vet jag?) på jobbet motsvarar facebookminuterna för den genomsnittlige kontorsråttan?

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: