Effekter i tiden

Det skrivs spaltmil om växthuseffekten. Snart har hela vårt dagliga liv tagits över av detta sätt att tänka. SUV:ar är oacceptabla (även om de släpper ut och förbrukar mindre än vår gamla folkvagn) Långresor är inkorrekt, kött går bort, och snart kommer någon att kräva miljöskatt även av de 15000 som skall springa maran i slutet av maj. ”Fan, tänk på all koldioxid som bildas av svettiga lantisar och finnar!”

Men har du tänkt på alla andra huseffekter?

När jag läser om fallet Louise, blir jag benägen att tro att begreppet ”dårhuseffekten” äger sitt berättigande. Den unkna luftne runt Spy Bar blir inte bättre av de senaste rapporterna därifrån. Hela Spy-Barhistorien riktar ett svidande pekfinger mot skithuseffekten, med andra ord. Utspelen kring fastighetsskatten och det totala flajandet fram och tillbaka är direkta exempel på de skadliga verkningarna av riksdagshuseffekten. Inte tu tal om saken. Svenskans Anna Larsson är en klyftig krönikör och dagens spalt är snarare en av de litet klokare, men varför måste hon göra sig till och fundera över en alternativ karriär nu när hon redan har hittat det hon gör bäst här i världen? Kan det vara den livsfarliga tidningshuseffekten? Sökandet efter det nya nya i stället för glädjen i det man gör bra, alltså?

Framgångarna för superföretaget H&M blir bara större och större. Kursutvecklingen sedan bolaget – då enligt Affärsvärlden till en allt för hög kurs – introducerades på stockholmsbörsen, måste ju vara resultatet av en kombination av modehuseffekten och börshuseffekten.

Varifrån kommer alla dessa begåvade unga musiker? Fryshuseffekten! Men hjälten Pugh var inte med i den vågen. Om någon lärde honom spela, var det i musikskolans hägn. Kommunhuseffekten, med andra ord. Eller kanske skolhuseffekten?

Man undrar för övrigt om tragedin i Ålesund inte orsakades av Sjukahuseffekten.

Och boende i Linköping hoppas att raggarna skall spela mindre Meduza med hjälp av Tukthuseffekten. Själv har jag vant mig vid stark musik och buller nattetid – man väljer inte Söders höjder som boplats annars – men skulle gärna kasta litet ägg på den som förspiller en fin Cadillacfärd nattetid på raggarkungen. Vad är det för fel på The Boss? Cadillac Ranch, till exempel.

Det finns naturligtvis många fler effekter. Vilken är din favorit?

Kategorier: Uncategorized

Inläggsnavigering

Kommentarer är stängda.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: