Så avslaget, körslaget

Det går att göra TV-underhållning hur dum som helst. Men det som fått mig att fortsätta att titta på underhållningsprogram är att ingen har försökt. Förrän nu.

Det har naturligtvis att göra med min egen bakgrund som körsångare, självklart. Men jag kan inte föreställa mig att någon tänkande människa med skuggan av ett musikintresse kan hitta någonting annat än sockervadd i den smörja som kallas Körslaget.

Körslaget förhåller sig till körmusik som porrfilmer till relationsdraman. De B-kändisar som raggats upp som ”körledare” saknar i många fall körerfarenhet och i några fall dessutom sångröst. Frånsett dragplåsterfunktionen är deras roll i fiaskot mycket svårtolkad. Arrangemangen bygger i de flesta fall på övervägande unison sång – ibland med en djärv oktav mellan mans och kvinnoröster – och de inledande dokusåpaliknande uttagningspajaserierna… att kalla dem farsartade är förmodligen att be om bråk med farsskribenternas riksförbund.  

Att kalla det som med berått mod begicks i rutan i lördags för ”körsång” är att pinka floder över alla de körsångare som det här riket faktiskt innehåller. Människor som sliter i timmar varje vecka månad efter månad med körmusiken i fokus.

Det som är ball med körsången är ju laget. En körsångare är en pipa i en orgel, en av strängarna eller ett av trumskinnen i ett rockband. Inte någon till gycklare förklädd fjant som lägger åttio procent av sin repetitionstid på skridskoåkarkoreograferad pellejönsdans och sjunger till förinspelat dunka-komp. En riktig kör behöver inte sånt; den har flera stämmor hela tiden som sköter både bas, rytmik och harmoni.

Om allsvensk fotboll televiserades efter samma principer skulle alla ha bjällror på skor och mössa, alla skulle ha varsin badboll, hälften av lagen skulle bestå av vardera könet och målen vara ersatta med duschar längs kortsidorna för att bättre framhäva kvinnliga former under lagtröjorna. Publiken skulle ha rätten att dela ut röda kort genom tele-fåntrattomröstning och Markoolio och Brolle skulle vara domare. Gud bevare oss väl!

Synd på Gry som sliter som programledare. Och musikdirektör Engberg borde inte låna sig till sånt här. Hon som kan, egentligen.

Categories: Uncategorized | Etiketter:

Inläggsnavigering

4 thoughts on “Så avslaget, körslaget

 1. Håller helt med dig. Programmet var en stor besvikelse.

 2. Var tvungen att gå in på TV4 och kolla själv.
  Pinsamt, varför har man en körtävling där alla sjunger unisont?
  En skymf mot alla Sveriges körsångare som slitet med sina stämmor varje vecka, precis som du sade.

  Hälsn från en gammal körsångare

 3. Micke

  Tror du missat poängen!
  Här försöker man göra något roligt av något så jävla tråkigt som körsång – sett ur en tv-tittares synpunkt. Det blev succé i USA. Det blir det här också. Ju mer ”gycklande” desto roligare!
  Seriös kan man vara på äldrevården. Eller helst inte där heller…

 4. Briljant, Micke! Du har något på gång där med din tankebana, helt klart!

  Om vi nu kunde göra detsamma med politik, nyheter (whoops, det har vi nästan, åtminstone i kvällspressen) golf, puckey, äldrevård, begravningar och skilsmässoförhandlingar, så skulle ingen någonsin behöva ha tråkigt igen. Eller anstränga sig för att göra någonting bra.

  Glädjande nog verkar det som att några av deltagarna tagit kritiken mot enstämmigheten på allvar, så det blev bättre under andra omgången, nästan bitvis bra, faktiskt.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: