Den underbara, ostyrbara kreativiteten

Att vara författare med prestationspersonlighet är ibland ett helvete. Och ibland är det värre än så. Men det kan vara värt det.  Ty kvart i två i morse kläckte plötsligt mitt undermedvetna – som helt bortser ifrån arbetstidsförordningar, prestationskrav och leveranstider – svaret på den fråga som gäckat mig sedan tre veckor.  Frågan var alltså ”hur fan kommer han dem på spåren, utan att komma in på rätt spår direkt?”. En hyfsat vanlig fråga för spänningsförfattare, måste man säga. Och svaret är så otroligt enkelt att du bara inte kan ana. Jag menar, jag kunde inte ana och det är ändå jag som skall skriva den djävla boken. Right?

Jag brukar ha ganska bra koll på mina kreativa processer. Med tiden lär man sig tjuvknep för att få de kreativa juicerna att rinna till, så att säga. Men i detta fall har det inte fungerat alls. Och så är det ju också i bland. På samma sätt som ett helt kapitel kan rassla igenom fingrarna, en ny karaktär blanda sig i handlingen med en självklarhet som verkar planerad (jämför med Michelle i Klöver Kungar, som kom till på eget initiativ) och en låt nästan spela sig själv på sax eller gitarr för första gången….kan det bara låsa sig.

I min andra (eller kanske tredje) sysselsättning som kreativ konsult i finansbranschens nisch för Corporate Perception Management blir kreativitetens kaosegenskaper litet utmanande. Hur tar man betalt för en idé som tillkommer under a) tre veckors fruktlöst slit b) sex minuters fantastisk briljans klockan 03.14 ? Jo, det finns formler för sånt också, men om man bara funderar över tidsåtgången kan man ju bli tokig. Eller överbetald.

Prestation är kreativitetens fiende. Jag märker med mig själv, och inte minst på ungdomarna runt omkring mig att det är just när prestationskraven omkring en släpper, som kreativiteten plötsligt fyller i alla oskrivna blad. Ge en unge ett sommarlov, och du får en välfylld blogg med egenhändigt photoshoppade bilder (se FollowTheFlow i bloggrollen härintill). Eller femhundra nyritade A4 med metallband in action. Ge konsulten en obokad dag, och du får hela tag-linen till affärsplanen.

Nu skall jag låta ungdomarna vara kreativa i sitt lunchval. Önska mig lycka till!

Annonser
Categories: Uncategorized

Inläggsnavigering

2 thoughts on “Den underbara, ostyrbara kreativiteten

 1. Hej Majjen!
  Jag brottas med ”omvända” problemet. Idéen är att min hjälte SKA missa spåret (något som får ödesdigra konsekvenser och är viktigt för handlingen), men det kan ju inte vara FÖR uppenbart för läsaren att han missar spåret, för då framstår han ju inte som den smarta polis han är…
  Fattar du? Misstaget han gör ska vara mänskligt, liksom… även om det är ödesdigert.
  Krånglar till det för mig, eller hur?..
  //Sevillaeleven som alltid ville förklara sammanhanget…

 2. Mats

  Förstår din frustration!
  Kreativiteten och spontaniteten kommer ju alltid (nästan iaf) när man minst förväntar sig den, ur kaos kommer ordning heter det ju så snyggt…
  Jag brukar spontant skriva ner allt jag kommer på just därför och några av mina bästa texter är skrivna på servetter och pappershandukar från diverse ställen och platser.
  Har t.o.m skrivit en refräng på en tändsticksask…den blev kort men kraftfull..*ler
  /M

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: