Skyll inte på kapitalisterna!

Åsikter finns det gott om just nu på finansmarknaden (djävlar, där började jag skriva om den igen!) . VA’s chefredaktör pekar i sin nätledare på ett fenomen som han kallar Rövarkapitalisterna. Och i det att kapitalister gärna roffar åt sig har han ju rätt. Men när han kallar dem för rövare, där går han faktiskt över gränsen. Mot slutet av samma ledare hoppas Pontus att vi inte låter oss luras nästa gång. Där är han lösningen på spåren.

Saken är nämligen den (och bered dig nu på ett avslöjande av offentlig hemlighet) att kapitalister är de lydigaste som finns. De agerar exakt som deras avtal stipulerar! Självklart finns det undantag, men det är inte något kriminellt fåtal som vräkt omkull finansmarknaderna denna gång.

Problemet ligger i hur vi reglerar dem. Om det är okej att packa ihop krediter-på-hjul till nya spännande obligationer och sedan skapa derivat baserade på dessa instrument och sedan sälja nya derivat på dessa och ta betalt i alla led, så kommer den gode, rationelle kapitalisten som ju arbetar för att ge sig själv och därmed sina aktieägare (som i regel får hälften av…bytet…) så god avkastning som möjligt, att agera på det.

Kapitalister är, kort sagt, som fyraåringar. De är ena djävlar på att argumentera, de är högljudda och har god kontroll på mycket här i världen, men de behöver en fast hand, någon som reglerar vad som är okej eller inte. Annars kan de ta sig till vad som helst. Det betyder inte att de är onda. Vi har alla varit fyra år gamla. Några av oss har gått vidare. Andra stannade kvar där, och kommer att tjäna multum på nästa hausse också. Om inte vi vuxna tar oss an dem och ser till så att regleringarna funkar, vill säga.

Categories: Uncategorized

Inläggsnavigering

Kommentarer inaktiverade.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: