Trohetsbonus i fotbollsvärlden

Jag lanserar tankarna i en krönika idag på Hammarbys officiella: hur får vi mer publik till de där osexiga matcherna? Som bekant är det de stora drabbningarna (och ibland knappt det) som drar folk. Ju kallare och mindre bekvämt det blir och ju mindre matchen gäller, desto lägre blir publiksiffran.  Cupen är sedan länge ett skämt och Royal Leagues gruppspel….inte mycket intresse där, trots att fotbollen bitvis var intressant. Jo, att se Erkan lira rallydribbling i lappvantesnöfall är en upplevelse.

Det ekonomiska utbytet mellan föreningen och fansen stannar inte vid ”biljett bytes mot fotbollsupplevelse”. Vårt engagemang kan om det blir bra, hissa laget till nya höjder och även om 400 Bajare låter mer än 8000 Elfsborgare är det ju önskvärt att vi alltid är så många som möjligt.

Därför finns det ett värde för klubben i att vi blir så många som möjligt. De möjliga indirekta intäkterna av en bättre tabellplacering och ett därmed litet vassare teveavtal är väl så intressanta som ytterligare en slant för plåten.

Därför bör Bajen snarast – hur det nu skall administreras – införa en trohetsbonus för de som alltid stöttar på Söderstadion. Förmåner för de som varit på ALLA matcher inklusive cup och sådana tokerier under den kommande säsongen, till exempel. En cool tisha ”Jag såg allt på Söderstadion” i bonus, eller någonting sådant ger ändå en känsla av ytterligare tillhörighet och en morot.

Och det funkar. SATS, gymkedjan som verkar vilja att kunderna faktiskt dyker upp och inte bara betalar sin peng varje månad, kör ju regelbundet sina två gånger i veckan-kampanjer. Belöningen efter två gånger tio veckor är naturligtvis patetisk i någon mening, men upplevs av förvånansvärt många som åtråvärd. Och funkar det på aerobicsmänniskorna, funkar det säkert på oss. Träningsnarkomaner och diehardfans har mer gemensamt än man skulle vilja tro.

Och naturligtvis: där det är ont om plåtar, skall ju de som säljs i första hand gå till de som har hög närvaro på Söderstadion. Självklart.

Kategorier: Bajen, Fotboll, Hammarby | Etiketter: ,

Inläggsnavigering

Kommentarer är stängda.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: