Nedräkningen har börjat

Tar rockbussen (not) till Räntmästartrappan och därifrån rockbåten (not) till Djurgården (gaah) och Sweden Rock Festival Kick-off, tillsammans med C, N, O och den unge ärkerockern J. SRFKO är en fullständigt briljant idé som jag önskar att till exempel den uppenbarligen krisdrabbade jazzfestivalen kunde ta efter. Det är 192 dagar kvar (jo, det står att läsa på hemsidan ) och man skapar alltså ett sug och en längtan efter festivalen som skulle räcka för att vacuumförpacka hela djävla Sölvesborg. (Vilket alltså för nytillkomna läsare är venyn för festivalen till sommaren). På Tyrol möter vi denna afton den något äldre och något mer, men inte så det stör, stockholmsbaserade delen av rockfolket, vi käkar halvtaskiga hamburgare, dricker öl och lyssnar på bra band. Livets mening: nu på Tyrol.

Bullet inleder bra. AC/DC’s ande svävar högt upp i taket, men får passa sig för rikoschetterna när sångaren tar i. Tungt, entusiastiskt och roligt att kolla på. (Men är inte den ene gitarristen väldigt lik Knut Angered i Galenskaparna/After Shave? Jo. Släktband?)

november2008-inkl-srfko-004

Banden varvas med diverse underhållning; somt av utfyllnadskaraktär, typ Fredrik Lindströms Rock-Quiz som är punchigt i överkant; somt av mer betydelsefull karaktär – DIST ‘s lyssnare utser årets bästa svenska nykomling (Heat, grattis!) och band (In Flames, bra tacktal!) .

Sydstatsnestorerna Blackfoot är näst upp på scenen och får rejält med utrymme. Vilket de förtjänar, naturligtvis. Medryckande, 40-år-på-scenen-tillsammans-tajt rootrock med bluesinslag.

november2008-inkl-srfko-007

Viktigast mellan varven är naturligtvis – ännu ett marknadsmässigt genidrag, tvingas jag tillägga – presentationerna av band som kommer till SRF 2009.  Även här har vi utfyllnader som varvas med tältpinnar. Vi gläds åt Uriah Heep och Lita Ford, överser med att banden på scenen i kväll naturligtvis kommer med, liksom de skamlöst i Sweden Rock Magazine pluggade Enforcer  dyker upp, vrålar åt Europe och Hammerfall (varför inte, liksom? Det var ju Renegade som vid sidan av ”Stiff Upper Lip” fick igång unge ärkerockaren J’s rockkarriär) och tjuter omoget överlyckligt åt Heaven & Hell. Det har gått lång tid sedan man såg DIO senast, bara att konstatera och nu kan vi i alla fall förlåta att han spelade på Debban samtidigt som vi var på SRF 08.

Så här långt ser programmet helt okej ut. Återstår 73 band, cirkus, att presentera under vinter-vår. Naturligtvis ännu ett genidrag – nu kommer man att sitta och sukta efter veckans mailunderrättelser ännu mer hängivet…Silly Season, anyone?

Sist ut: Hammerfall. Positivt med bandets energi, utstrålning och spelglädje. Negativt: detta förekommer på alla poster utom en. Ex-pudeln på gura Är. Inte. Rolig. Att. Titta. På. Han lirar helt okej, men hej: det gör ungefär hundra snubbar till i Stockholm denna  kväll, från 14 år och uppåt. Utstrålningen är däremot inte Hammerfallmässig. Jag förväntar mig inte en Keith, en Slash eller en Iommi. Men kom igen: litet mindre karaokekänsla går det väl att fixa? Caans fixar skivan denna kväll med briljans. Han är bra. Riktigt bra, trots att folkkärheten har naggat hans rockcred i kanten. Och det är roligt med gladmelodisk metal. I rimliga mängder. 192 dagar kvar…..192 dagar kvar…..

november2008-inkl-srfko-013

Annonser
Categories: Uncategorized | Etiketter: , , , , , , ,

Inläggsnavigering

One thought on “Nedräkningen har börjat

  1. Kolla tunga intervjuer med Hammerfall och Bullet från Sweden Rock Kickoffen på http://www.klubbkoll.se

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: