Nytt författartips

Jag får mail från en av mina avhållna Sevilladeckarelever. Hennes manus. Som vanligt börjar hon med att förklara ”vad det är” som om hennes texter inte var tillräckligt berättande i sig själva. Vilket de är.

I alla fall påpekar hon att texten är komplett med ”skurkpresens” – alltså den där varianten som jag gillar som fan och Johanna Ö på Bokhora.se inte gillar, när man får kliva in i huvudet på skurken och höra den tänka innan hjälten vet det. Väldigt Hitchcock, och han visste ju vad han gjorde.

I alla fall. Kanske är det dags att söka nya vägar att lägga in observationer utifrån? Själv har jag haft med en katt som åskådare en gång. I Åsa Larssons nya ”tills din vrede upphör” förekommer ”Korppresens”.

Du som vill bli en riktigt vass författare: prova nya vägar. Vilka företeelser utanför hjälten kan du tänka dig som har mer information än han själv och därtill kan uttrycka sig i läskig, helst kursiverad för då blir det mer spännande, presens?

Skriv ett stycke och maila över till himself ( at ) hansolov.nu . Roligaste, kursiverade version vinner ett ex av Micke Fuchs fantastiska, sprillnya ”Ångest är det nya svarta”

Annonser
Categories: Uncategorized

Inläggsnavigering

3 thoughts on “Nytt författartips

 1. Eh, missförstånd…
  Den innehåller INGET skurkpresens.

  Men det har nog Majjen redan upptäckt

 2. Missförstod visst följebrevet. Där ser du att texten måste få tala för sig själv…

  /Magister Mord

 3. Tänkte först inte skriva något alls i ”följebrevet”.
  Skulle ha litat på den där första känslan…

  Eller så räcker det att skylla på att det är fredag och hjärnan är dimmig…

  // Eleven

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: