Bloggturnébesök: Johanna Wistrand

Idag gästas ”På första tillslaget” av Johanna Wistrand, författarcoach och skribent. Hon är just nu hyperaktuell med sin bok ”Skriv Boken!” Mer om henne hittar du på hennes egen blogg förstås.
Magnus Gotander
0.Berätta litet om dig själv som skrivarcoach: hur många ”elever” har du haft, hur många böcker har du skrivit?

Kul med fråga 0 🙂 Jag vet inte riktigt hur jag ska svara där…Jag har ju haft många elever på distanskursen ”Kom igång & skriv”, ca 400 elever (alla fullföljde dock inte kursen) och där ingick individuell coaching per telefon och en gemensam kartläggning av deras skrivande under kursens gång. Sedan började jag coacha fristående personer, mestadels i att skriva självbiografiskt och i att skriva skönlitterärt.  Numer tycker jag att det tar för mycket energi att coacha skönlitterärt, eftersom jag  vill ägna mig åt det själv ett tag framöver (att försöka skriva skönlitterärt). Så nu coachar jag folk som skriver självbiografiskt eller något inom området fakta, handbok, inspirationsbok etc.
Eftersom jag varit deltidssjukskriven under dessa år så har jag tagit det ganska lugnt med antal klienter. Jag har haft så många som jag orkat och velat kan man säga (runt 30). Jag har skrivit två böcker om skrivande. Min senaste som heter ”Skriv boken! 4 veckors coaching” är tänkt att ge stöd och uppmuntran varje dag under en månads tid för den lite rädde och ängslige skribenten som  inte riktigt vågar sätta sig ner och skriva boken som han/hon drömmer om. Min första bok hette ”Kom igång & skriv!” och den låg på svenska e-boktopplistan i 24 veckor 2007. Båda böckerna är e-böcker och går att köpa via min hemsida eller låna på elib 

1. Kan alla som vill lära sig att skriva böcker?
Alla som vill kan lära sig att skriva en bok från första sidan till sista.  Och boken blir bättre om man är ödmjuk nog att lära sig hantverket, lyssna på råd och har tålamod. De eventuella bristerna kan man dessutom täcka upp genom att ta hjälp utifrån.  Har man t ex svårt med stavning ber man någon anna kolla igenom det (någon frivillig eller någon som tar betalt), osv. Däremot kan inte alla skriva en bestseller eller bladvändare lika lite som alla kan skriva en hitlåt. Och bara en liten procent av alla författaraspiranter blir ju antagna av förlagen. 

2. När du tittar på de som du känner och coachat som tagit sig fram till publicering – vilka är de fem viktigaste gemensamma faktorerna i de här människornas skrivararbete, ”grejerna” som gör att de går hela vägen?
Vad jag vet är det en som publicerar sig till våren på etablerat förlag, och en har publicerat sig på ett mindre, för mig okänt förlag. Ytterligare några har varit nära, fått mycket positiv respons från förlagen, men inte nått ända fram. Det som dessa personer har gemensamt är att de har verkligen passion för skrivandet – där spelar det ingen roll hur mycket tid deras jobb och familjer tar, de skriver ändå. De har något de vill berätta och att de inte ger aldrig upp. De har en bra känsla för språket och att de flesta av dem har läst mycket skönlitteratur.

 

  3. Hur bra tycker du att svenska förlag är på att ta tillvara den skrivglädje och -förmåga som finns i landet just nu? har du några särskilt goda exempel att framhålla?

 

Jag tror de har samma inställning som de alltid haft: de går efter de manus de fastnar för och som de tycker håller måttet. Jag  misstänker att kvalitén på alla inskickade manus är högre än t ex för 15 år sedan,  genom alla skrivarkurser som hållits de senaste åren. Men jag  vet inte om manusen är mer originella för det, mer drabbande.
Kanske detta att vissa bloggar har fött fram nya författare, det kan vara ett tecken på skrivglädje som tas till vara. Jag har inte läst någon sådan roman så jag kan inte ge ett ”gott” exempel. Men jag gillar den idén, att uppmuntra en aktiv bloggare till att skriva en roman. Det kan bli en spännande mix: bloggstil i romanform. Å andra sidan så är det två olika saker, att blogga och att skriva romaner. Romaner kräver i längden mer redaktionellt arbete, mer finslipning, det är en konstart på ett mer krävande sätt än vad bloggskrivandet är. Å tredje sidan – vem säger att läsarna vill ha just sådana romaner, de kanske trängtar efter romaner som är mer som bloggar?
4. Att skriva mycket och öva flitigt är naturligtvis den viktigaste vägen att utvecklas som författare. Men läsning av andras alster är ju också nyttigt. Kan du ge oss en topp-fem lista över böcker med särskilt bra språkbehandling att studera? Fem riktigt vassa spänningsintriger?

 Hjalmar Söderberg är en favorit språkmässigt sätt. Anton Tjechovs noveller (han skriver sbl a  musikaliskt tycker jag). Karin Alvtegen – hennes språkbehandling är så bra att det nästan blir tråkigt (ibland kan brister ge liv), Dennis Lehane. Nina Berberova i vissa böcker (”Följeslagerskan”). Jag tycker att de har en klar, behaglig prosa som får fram både ljust och mörkt i berättelserna. De överbelastar inte språket utan står som författare lite i bakgrunden, så att säga. De använder språket på ett effektivt sätt och ger utrymme för läsarens tankar och associationer, samtidigt som de präglar dem ändå med sin egenart som författare.
Spänningsintriger som är vassa… ”Da Vincikoden” av Dan Brown  var en extrem bladvändare, med korta kapitel, det var effektivt.  ”Ciderhusreglerna” av John Irving  tycker jag är en otroligt bra historia, ja hans historier över huvudtaget. Tragiskt nog kommer jag inte på fler just nu, det är stopp i huvudet (skyller på att jag är inne på min fjärde förkylningsvecka).


5. Vad skriver du själv på just nu?

 


Kunde jag välja ett projekt vore det bra…Å andra sidan är det ett bra sätt att roa sig på fritiden. Ett romanprojekt handlar om en kvinna som under sextiotalet i Bretagne, i ett stenhus (hon vet inte att hon bär döden i sig och kommer att dö om åtta månader) och hon känner inte igen sig själv och sina reaktioner när dotter, barnbarn och ny svärson dyker upp. Hon börjar reflektera över  sitt liv hur det varit, främst i Stockholm under 30-talet. Hur författandet (hon är ”författarinna”) både hjälpt och stjälpt henne.  Skapandet villkor för en kvinna på den tiden, skapandet som ger styrka och som kapar band.
Andra projektet utspelar sig i Göteborg på 1880-talet med …nej jag berättar inte mer,nån kan sno idén, den är så bra! Där har jag kommit 125 sidor men inser att bara ca 10 sidor tål att behållas, så jag har att göra…
Tredje projektet utspelar sig 1900 i Bretagne och i Paris (jag är svag för historiska romaner och för Bretagne där jag har tillbringat alla somrar där i våra hus sedan jag var liten. Nu är båda sålda så det kanske är därför jag vill skriva om landsändan…)
 
 
 6. Avslutningsvis: Dina tre viktigaste råd till presumtiva författare?

Ge inte upp utan var beredd på att kämpa. Tänk att det kan vara som att vara med i tio Idol-auditions under flera säsonger och när du väl kommer med så  åker du ut efter fem avsnitt men någon person har gillat din röst och några år senare kan du ha gett ut en skiva.
Så mycket tålamod och kämpaglödkan du komma att behöva.
Sen ska du givetvis ha en story som du brinner för att berätta.
Och tveka inte att ta hjälp utifrån om du känner att du behöver det. I form av skrivarvänner, någons om läser igenom din text eller en författarcoach.
Foto: Magnus Gotander

 

Kategorier: Författande, Författartips, förlagsbranschen, litteratur

Inläggsnavigering

En tanke på “Bloggturnébesök: Johanna Wistrand

  1. Hej skrivarvän!

    Har du hjärtat på rätta stället, en egen blogg och lite tid över? Då vill jag slå ett slag för Jennie – som behöver din hjälp omgående.

    Jennie är en liten flicka med ett gult paraply som bor i en berättelse som håller på att skrivas. Men just nu finns ingen författare… Vill du bli den författaren? Surfa in på det gula paraplyet och ta reda på hur. Välkommen!

    Och förresten, Jennie håller på att rädda jorden, och har nu bara 6 dagar på sig… Skynda dig att skriva henne ett stycke vidare längs vägen!

    /Svante

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: