Konst, Fuck U

Läser om kvinnan som spelat psyksjuk som examensarbete på Konstfack. Vad sägs om att lära blivande kreatörer att använda sina talanger till någonting konstruktivt och positivt i stället? Det GÅR att Göra Bra Grejor och bli känd för det, i stället för att bli en kvasikändis med parkbänksmålning, öststatsprostitueradförnedring, hänsynslöst bigbrothersjälvutlämnande och offentligt bajsande på kungastatyer på meritlistan.

Vad är det här ett uttryck för? Att True Stories inte räcker till längre – så att vi måste förbättra verkligheten genom att tänja dess gränser tills det går att göra spektakulära konstverk ”baserade på True Stories”? Dror Feiler snackar om konstnärens syfte. Kan det vara mer än ett? I kulturvärlden är ju en sund cynism den nya realismen.

Jag kräks nästan.

Men jag lovar att inte göra det på offentliga personer för att sedan blogga om det och sälja T-shirts med ”I Barfed on Bildt”-tryck.  Även om de senare kanske skulle bli poppis på Konstfack University. Förkortas ”Konst Fuck-U”

Annonser
Categories: Uncategorized

Inläggsnavigering

9 thoughts on “Konst, Fuck U

 1. Rikard

  Jäkla idiot är vad hon är!

  Jag blir så förbannad när jag tänker på hur man kan utnyttja samhället och missbruka sjukvården på detta sätt när det finns personer som behöver akutvård.

  Jag vet ett intressant KONST projekt. TJÄRA & FJÄDRAR stavas det!

 2. P

  Konsten måste ju, om den nu inte skall vara helt meningslös och mellanmjölk, ibland provocera och göra att människor reagerar känslomässigt.
  Lysande projekt såhär långt! Tror att detta kan komma att öppna upp en intressant diskussion om friskt och sjukt, medvetet och omedvetet, samt hur psykvården fungerar.

  Klart att det hade varit mindre upprörande om all konst varit landskapsmålningar, men hur utvecklande hade det varit?

 3. Rikard

  Jovisst är det spännande med utmanade konst men jag tycker det finns gränser på hur långt man får gå eller vilka man utnyttjar för sitt syfte.

  I detta fall är det ju väldigt många parter som utnyttjas av en ren lögn och dessutom utsätter sig för risker som kunde ha fått både fysiska och psykiska konsekvenser.

  Konstprojektet kan, om man drar det till sin spets, få en vargen kommer problematik som följd.

 4. Christoffer

  Kanske är syftet med det här att diskutera det faktum att folk som ser sig själva som psykiskt sjuka och söker vård för det inte blir intagna förns de försöker hoppa från en bro eller har ihjäl någon?

  Se sig själv som psykiskt sjuk = inte sjuk.
  Ses som sjuk av påtittare = sjuk.

 5. Jag försöker vara tålmodig med konsten. Men efter att ha uppfostrat två små människor från första tult, via trotsålder, fyraårsbus, andra identitetsjakten, prepubertet och pubertet till riktigt hyggliga tonåringar, känner jag igen en meningslös ”kolla om någon bryr sig”-provokation när jag ser den.

  Sådant skall man vara förbi i vuxen ålder. Det är, sammanfattningsvis, skillnad på provokation och provokation. Och att inte kunna skilja på dem, är ingen konst.

 6. Ronald

  Det var då ett väldans liv för 11.500 kr. Hade anordnandet av vissa fotbollsmatcher inräknats i kategorin konstprovokationer så skulle notan onekligen vara av ett annat slag. Vem bestämmer egentligen vad som är en provokation eller inte och vilka konsekvenser och uttryck en sådan kan ha. Var finns upprördheten när andra uttryck belastar och medför kostnader för oss, i pengar, resurser, eller etiska och moraliska aspekter. Kanske Odell hade kunnat marknadsföra handlingen som ett sportevenemang, vinstutdelning i ett börsföretag, SD-demonstration, allmänt klotter, politikergrandeur, eller gu vet vad, men acceptansen hade då tydligen legat på en annan nivå. Sedan kan man ju fråga sig vad deras syften är, allmän girighet eller bara pubertala uttryck.

 7. Oliver

  Ronald, pengarna i sig är väl inte det största problemet. Bara faktumet att någon individ skulle förhindra polis, sjukhuspersonal mm. att hjälpa de som verkligen behöver hjälp, allt för ett påstått syfte som inte existerar. Det är upprörande.

 8. Ronald

  Men hallå, läs mitt inlägg, pengar och resurser är samma sak. Vid ett fotbollsderby tas det resurser från polisen, från sjukhusen etc, för de har väl inte råd med personal på standby för dylika evenemang. Andemeningen är att plötsligt hakar ni upp er på sådan resursanvändning bara för att det rör sig om ett konstuttryck. Något politikerämne verkar du då inte vara.

 9. Nu skall man förstås inte haka upp sig på just fotbollsderbyn specifikt. Väsentligt större resurser – i stort sett halva polisens kapacitet på veckobasis – går åt bara för att hålla allmän ordning utanför krogar (helt utan att fotboll, rockmusik eller frimärkssamlarmässor har orsakat eländet) på helgerna. Man kan acceptera detta, liksom fotbolls- och konsertresurserna, vaktskyddet vid utländska stadsbesök med mera, eftersom det tillhör det breda samhällslivet. Men att någon kvasikonstnärswannabeeska skall norpa resurser för psykvården för att profilera sig själv? (Yeah, right ta den om ”testa gränser i konsten en gång till om du vill….)

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: