Auktoritetstrons förbannelse

apotheosis

Bevisen haglar tätt i dessa dagar: vi litar för mycket på experterna. ”Dom som kan”.  Häromdagen suckade en tonåring i min närhet och gäspade någonting i stil med ”varför måste samhället vara så komplicerat? varför kan man inte bara få softa i en hängmatta i djungeln, ha ett tamt lejon som sticker ut och hämtar käk åt en ibland och sen…”

”Visst, sa jag. Och sedan kommer någon och spärrar in ditt lejon för att han inte sköts i enlighet med den amerikanska antilejonlobbyns nya direktiv och FN deklarerar dig lejonägare-non-grata. Om du inte tröttnar på att softa först”.

Men faktum kvarstår. Det HAR blivit komplicerat.

Finansmarknaden kollapsar, därför att ingen längre kunde använda sitt sunda förnuft till att förstå hur den skulle reagera på små systemchocker. Vi vet inte längre vad vi skall stoppa i oss. När säger någon som det är: att kampanjen för 6-8 brödskivor var ett försök till långsamt folkmord? Att fett är nyttigt? Att snabbmakaroner och läsk är döden i glättig förpackning? Klimatfrågan är långt ifrån avgjord. De som argumenterar emot klimatalarmisterna har väldigt solida bevis för sina påståenden och kan visa att klimatpanikerna inte har det. Och personer som uppbär lön för styrelseuppdrag i halvmiljonklassen ”upplever inte” saker på möten och ”känner inte igen sig” i protokollförda, undertecknade gärningar. Och Liza Marklund har slarvat med uppgifterna i en krönika på ett fantastiskt oproffessionellt sätt.

Vem i hela världen kan man lita på?

Dig själv. Fundera litet. Om frågan betyder mycket för dig – kolla fakta själv. Fatta egna beslut. Låt inte folkmassan – eller för den delen någon självutnämnd expert berätta för dig vad som gäller.

Och skyll sedan inte ifrån dig.

Categories: Uncategorized

Inläggsnavigering

2 thoughts on “Auktoritetstrons förbannelse

  1. Hans

    Det var länge sedan jag såg någon hävda att ”de som argumenterar emot klimatalarmisterna har väldigt solida bevis för sina påståenden”. Det vore intressant att höra mer om detta.

  2. Det gläder mig att du vill höra mer. Du kommer inom några veckor att få höra MYCKET mer, nämligen!

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: