Replik: Författarens tio bokmässebudord

Den genomtrevlige Augustin Erba lanserar tio budord för författarens uppträdande på bokmässan i debutantbloggen. Jag kan under inga omständigheter låta bli att göra ett tio punkters tillägg.

1. Du skall bära sköna skor, även sådana orange air-sneakers som Jan Guillou fnyser åt, på det att du skall kunna ragla hem till hotellet från Park även tredje mässkvällen.

2. Om din förläggare bjuder på Champagne, gör då som Svalorna (eller om det var hjorten vid vattenbäcken) och bry dig icke om morgondagen. Var dag har nog av sin egen plåga.

3.  Stor förläggare må icke ha begär till sitt nästa mindre förlags författare. I övrigt får alla hångla upp varandra hur som helst. Faktiskt.

4. Du skall mycket omsorgsfullt vanhedra din fader och moder. Annars kommer din självbiografiska roman om mänsklighetens ondska aldrig att antas till något kommersiellt förlag.

5. Du skall icke ha montern mitt emot Piratförlaget eller Bonniers på det att det må gå dig väl med din egen försäljning.

6. Du skall icke klä dig till Kyckling och valsa runt med öppen stjärtlucka enkom för att få sälja fler böcker.  I synnerhet inte om du just lanserat en historisk diskurs om Gustav Vasas inre liv.

7. Du skall icke förvänta dig  att din signeringsentré på vit springare till tonerna av Valkyriornas ritt, Vivaldis Våren eller The Ace of Spades uppmärksammas av någon. Den stora helheten överskuggar alltid de små delarna och alla är alltid  någon annanstans.

8. Om du möter några av Bokhoras representanter på Park, må du hava lädret öppet och bjuda på vin på det att de är rysligt trevliga hela gänget och det är inte du om dom inte dricker dig snygg och smart.

9. Du skall svara artigt och bara lagom säljande på de pålästa frågorna under Deckarens Dag och du skall hedra Deckarakademin för deras oegennyttiga arbete i litteraturens tjänst. Om du fick en dålig recension i Jury för fem år sedan, är det ditt eget fel.

10. Du skall icke lägga upp bilder på prasslande kollegor på Twitter på det att dina egna snedsteg må hållas utanför nätet de också.

Categories: Uncategorized

Inläggsnavigering

8 thoughts on “Replik: Författarens tio bokmässebudord

 1. Pingback: Tio alternativa bokmässebudord « Kalla Kulor Klogg

 2. Oopps! När du skriver så förstår man vad som försiggår på Bokmässan. Det har inte lilla mamma berättat om, hon som har hängt där i styvt 15 år i rad…I de lugnaste vatten. Men men – Kör Så Det Ryker i Götet!

 3. Det är uppenbart vem av oss som uppfostrades till katolik. Och det är inte du. /Augustin

 4. Simona

  Oooh – jag LÄNGTAr till bokmässan. Så många budord att bryta, så lite tid…

 5. Åsa

  Det kunde du väl ha sagt innan jag bokade en 22-timmars snabbtripp.

 6. Åsa

  Aldrig i livet!

 7. Jätteroligt inlägg -i synnerhet fyran känns övertygande! Bra att du tog upp det där med skor, stod just med ett par (förhållandevist) högklackade och velade. Fast air sneakers …

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: