En bokhandlares död

I någon mening är vi alla bokhandlare. Alla har vi ju en berättelse att framföra. Vem lyssnar? Värst är det för den som vill se sin berättelse i tryck. Frågorna från författarwannabees och förhoppningsfulla manusinskickare till Kalla Kulor Förlag och mig personligen är ju bara de många, långa berättelser om förnedring eller lycka. I just de proportioner du föreställer dig.

De senaste veckorna har förläggarlivet gått på överväxel. Bokhandelskedjorna (t ex Akademibokhandeln och Bokia)  ordnar sina halvårligen återkommande stora inköpsmötesveckor, de där förläggarna får berätta vad som kommer till våren (som nu) eller till hösten (i april) vilket förhoppningsvis genererar ordrar.

Bokhandelskedjornas inköpsgrupper består av 6-10 män och kvinnor i olika åldrar. Genomtrevliga människor med genuint bokintresse och snabba tankebanor. De får under några veckor ta del av sådär 600-1000 berättelser om nya böcker. Varje bok får i genomsnitt 90 sekunder på sig. Sedan är det nya puckar. Efter presentationerna samlas man och går igenom vad som skall köpas in. Tumme upp eller tumme ned för titeln?

Sedan skall böckerna säljas i handeln. De gör de om de har kända författarnamn på framsidan, alternativt får väldigt mycket press. Tidningsredaktionerna dignar följaktligen under recensionsex ”Hans bästa verk hittills” och pressreleaser för gerilla-PR-kampanjer: ”Kom och se när poeten biter huvudet av en fladdermus i en ironisk gest mot den Ozzy som hon häcklar i sin nya diktsamling ”Gravy Train””

Allt det här och massor till tänker jag på när jag släntrar genom Göteborg på vägen mellan hotellet med de minimala rummen och järnvägen. Jag går förbi välskyltade akademibokhandlar, bokior och annat, tills jag plötsligt ser denna kyrkogård. Smaka på detta: ”Alla böcker 25:-” – platsen där gårdagens best- och/eller least sellers hamnar i stället för i ugnarna…..

Göteborg 008

Kategorier: Uncategorized

Inläggsnavigering

En tanke på “En bokhandlares död

  1. Pingback: Bokhandlandets olidliga lätthet….? « Kalla Kulor Klogg

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: