Glöm att aldrig glömma Gefle

För några år sedan, 2005 om jag inte minns fel, skrev jag en krönika med ett slagord som många fastnade för: ”Glöm aldrig Gefle” hette den. Och den handlade egentligen om en självklarhet: att vi aldrig i Bajen får glömma att fajtas för poäng, att Söderstadion kräver att hela organisationen inklusive de matchningsansvariga tar sitt ansvar för tre pinnar och att det ibland kan det gå så dåligt så att vi, som är så djäkla bra, torskar mot ett brögäng som Gefle. Så småningom tog Tony Gustavsson upp mitt mantra och med denna olja på elden lyckades vi spöa Gefle med en man mindre tack vare Dadomos förlösande slutforcering i någonting som kändes som hundrasjuttiofemte minuten.

Igår när jag läste tidningarna och såg att vår käre huvudtränare sa om den kommande matchen: ”Den här skall vi vinna på papperet”, blev jag livrädd. Oavsett om han också sa andra, tuffare saker.

Matcher spelas inte på papperet.

Matcher spelas på planen.

Gefle lirar i Allsvenskan.

Vi lirar i Superhettan.

Varje match på Söderstadion är för våra motståndare en cupmatch där de har chans att komma hem som jättedödare.

I synnerhet de lag som vet att de kommer att få däng av bara helvete.

På papperet alltså.

Men bolldjäveln är rund och hela bollen ligger aldrig stilla.

Och matcherna spelas på gräs.

Gräs!

Inte papperet.

Domarna håller dagisklass, bara att tugga i sig, och hittills har ingen pipblåsare lyckats hålla i matchen.

Så: vad har vi då att hantera?

Årets överraskning: vi möter inte alls ”storvuxna lag som backar hem för att rädda en pinne på Söder.”

Vi möter lag som lirar! Ingen kan ta ifrån Norrköping att de lirade vass anfallsfotboll. Brages mål i fredags var ingen lyckträff till följd av klantigt spel från vårt håll.

Detta leder oss till två slutsatser:

 1. Ingen spelare har råd att inte göra sitt yttersta. Och då menar jag faktiskt inte bara dumkämpande och hårda långa bollar som inte ens en Vlado kan hinna ikapp. Jag menar värdering av situationer, passningar som ligger över en utskrämd tolvårings nivå och litet stake. Nej, mycket stake.
 2. Ingen coach har råd att inte lira det bästa laget för stunden. Jag tror 7800 personer, minst, plus de som såg fredagsmyset från tevesoffan, håller med mig om att så inte gjordes mot Brage.

Att säga ”Glöm aldrig Gefle” är denna förmiddag ett hån mot Gefle.

Jag vill ge hela A-truppen en kollektiv Viagrados och säga:

Skärp er!

Annars kan ni GLÖMMA att aldrig glömma Gefle.

Kategorier: Bajen, Fotboll, Hammarby

Inläggsnavigering

2 tankar om “Glöm att aldrig glömma Gefle

 1. Sebastian

  Bra skrivet!

  Det är ju en fullständig gåta hur ett professionellt tränarpar kan göra en sån CM-miss att inte starta med bästa laget. Det syntes ju efter 20 min att firma Holmqvist/Söderberg inte skulle lyckas göra något annat än ett slumpmål.

  Katastrof coachning.

  Har sällan varit så besviken över ett tränarpar. Spelarna gör sitt bästa i mitt tycke….

 2. David

  Visst ska man alltid spela bästa laget, men när man ser inställningen hos ”stjärnor” som Andreas Dahl kontra ”nära startelvan” som Carlos Gaete i matchen mot Brage så kan man förstå tänket från tränarparet.
  Med planer och domare som inte skiljer sig från div 6 och ett land helt befriat från lag som kan visa upp en spelidé UTAN inslag av panik o kämpa så kan alla slå alla.
  En verklighet som spelare och tränare måste inse.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: