…så vad kan Söderkisar/Bajenborgen göra?

Jag fick en fråga från Fåtöljstrategen om vad Söderkisar/Bajenborgen kan göra rent finansiellt för Bajen. Kan vi köpa ut AEG’s andel? Och svaret är: nej, det kan vi tyvärr inte. Om så vore möjligt, hade vi kanske redan varit där.

När vi grundade Söderkisar var det viktigt att tydligt och tidigt deklarera att pengarna inte skulle användas för att fylla ut svarta hål i driften. Följden blev att vi skrev in i stadgarna att pengarna endast skall gå till att investera i spelare. När vi sedan skapade Investment AB Bajenborgen drogs skruvarna åt ytterligare, med större pengar på spel och därför definierade vi att Bajenborgen (i vilken alltså den övervägande delen av Söderkisars pengar finns placerade) endast kunde köpa vinstandelsbevis i spelare enligt en viss specifikation.

För att Bajenborgen skall kunna träda in, krävs emellertid att konkurshotet är undanröjt. Och det vet vi inte ännu om det är. Även om vi efter Linusaffären ser att det nog börjar ljusna.

Men – du som stoppat pengar i endera, var förvissad om att vi följer läget noga, deltar i diskussioner och rent allmänt verkligen gör vårt för att det ändå skall bli så bra som möjligt för vårt älskade Hammarby.

Kategorier: Uncategorized

Inläggsnavigering

7 tankar om “…så vad kan Söderkisar/Bajenborgen göra?

 1. FåtöljStrategen

  HOO,

  Ursäkta, var visst lite otydlig i förra inlägget.

  Vad jag menade var om Söderkisar skulle kunna ta initiativ till en riktad insamling av nytt supporterkapital för att kunna lösa ut AEGs andel. (naturligtvis kan ju inte Bajenborgen tas ifråga, fel av mig)

  Söderkisar har ju redan erfarenhet av att dra in kapital från bajensupportrar och vissa kontakter med potentiellt intresserade övriga investerare. Detta var min tanke.
  .

 2. Bävern

  Hade Bajenborgen vinstandelsbevis i Hallenius-affären?

 3. Fåtöljstrategen: inte omöjligt. Men det finns många krafter som kan delta i detta. Bajen Aid, t ex.

  Bävern: nej. Bajen har inte under den tid som ”borgen” varit aktiv, haft en tillräcklig kreditvärdighet.

  • FåtöljStrategen

   HOO,

   Ja det har du rätt i. Behövs många goda krafter som drar åt samma håll för att ro ett sådant projekt i hamn.

   Man är ju orolig för att AEGs andel ska hamna i ”fel” händer så att säga.

   Och det vet i fanken om Fiskbenet&Co:s konstellation skulle vara så mycket bättre än en ägare som t ex Milton.

 4. Jim

  HOO,

  Hur mycket skulle tillfalla Söderkisar om vi ponerar att Hammarby får säg 20 miljoner netto på en försäljning av Hallenius?

  Om du inte ett exakt svar, så en kvalificerad gissning då?

  • Du antar ett högt pris, i synnerhet som hela världen nu vet att vi kan stanna på 13.5 Mkr för Linus och vara nöjda med det. Men okej! Låt oss säga att Linus kostade 1 miljon i inköp och att nettot blir 20, återstår 19 i reavinst. 15 procent på det – för det är väl vad Transferkorgarna får – blir knappa tre miljoner som i sin tur motsvarar 20% avkastning, drygt, på Transferkorgens 13.5 Mkr (hmmm….samma summa som för Linus…) , varuti Söderkisar hade 800 000 placerade och 20% på det blir alltså – du märker att det är en snabb och grov analys, va? – 160 000 spänn. Give or take. Så… härnäst väntar förstås en maktkamp även i Söderkisar, för vem vill väl inte styra investeringen av sådana gigantobelopp ;-D

   • Jim

    Tack för bra svar.

    Varför jag valde 20 miljoner (+/- någon mille hit eller dit) är för att klubbar verkar vara villiga att lägga dessa summor.

    Att 8 av dessa, i Genoa fallet, skall försvinna iväg till en tredje part som styrelsen inte har koll på, är för fånigt för att vara sant. Så är iaf min ståndpunkt tills jag fått en bättre förklaring på saker och ting.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: