Tränarfrågans olidliga lätthet och svårighet

Hut går hem. Så tydligen även hot. Jag är helt emot att enskilda befattningshavare i Hammarby, på Finansinspektionen, i kvällspressen eller någon annanstans får motta hot. Det är skittråkigt. Fick själv höra i somras av en person med en nära och tät relation till kriminalvården ungefär följande: ”det där var det dummaste du någonsin gjort och du kommer att få skäl att ångra dig”.  Alltså: det är inte roligt.

Vad som gör det nödvändigt för Borken att avgå undandrar sig min bedömning. Saken lär knappast komma ut i offentligheten eftersom det inte finns några intressen av att skapa en ”How to intimidate your coach”-manual. Bättre då att skapa en utvecklingsmanual för ungdomsfotbollen i Hammarby, tycker jag.

Återigen. Oavsett att jag verkligen inte gillat det jag sett av Borken och hans laguttagningar, anser jag att det INTE är okej att hota honom eller ännu fegare, hans familj.

DÄREMOT

… var det hög tid att någon tog tag i tränarfrågan. Av någon anledning lyckas alla som sitter mitt i smeten få det att låta som om vi fans (oavsett vilken klubb vi tillhör) inte har koll, kompetens eller kontinuitet att bedöma lagets insats på planen.

Men sanningen är ju snarare den motsatta. När sextusen kärnfans till Bajen ser att truppen underpresterar, ser att toppspelare som PF och Simon Helg (i våras) ställs vid sidan om samtidigt som sopor – eller för att citera och travestera Göran Rickmer – skittunnor – ställs ut på planen då måste vi ju fråga oss hur situationen skall kunna redas ut. 

Vi supportar kan naturligtvis vara oeniga i våra åsikter, men när ALLA är eniga om att det är FEL i tränarstaben – och i mitt fall har det inte någonting att göra med att Borken var gnagare – då måste det vara fel.

Vems ansvar är det då att situationen fortskrider? Borde ”Borken” ha förstått själv att han inte bottnade och avgått? Det hade varit det hedervärda. Jag återkommer till att en tränare som har en trupp som kan leka ut Elfsborg ur cupen inte kan motivera dem att slå fukkin Brage på hemmaplan. Och det faktum att han såvitt jag minns från denna traumatiska match nätt och jämt reste sig från bänken för att mana på manskapet. Sånt biter.

Borde han ha fått sparken? Självklart. När det stod klart efter vårsäsongen att vändningen skulle bli svår borde styrelsen ha agerat. Att finansiera ett halvårs extra tränarlöner borde (skulle!) inte ha varit ett problem.  Sedan är det förstås osäkert om just Sören Cratz var rätt man att snacka med.

Så vad händer nu?

Jag vill se en tränare asap i Bajen som gör det som självaste bluesguden Roffe Wikström efterlyste i min intervju med honom (hela vjun hittar du HÄR)

JAG: Vad handlar det om då, menar du?
ROFFE: – Alltså, det här med ”spelarmaterialet” som alla överskattar. Det viktiga är ju att få spelarna att växa ihop. Att ge dom självförtroende. Och att – eftersom du har dom spelare som du har – lira som du kan med dem. Och hittar glädjen i liret. Jämför med (jazzstorbandsledaren) Count Basie, som skrev sina orkesterarrangemang efter varje musikers styrka och svagheter. Han lyfte ju verkligen orkestern!

Alltså. Sluta snacka spelsystem. Se till att få ihop ett lag av dom här pöjkarna. Linderoth var (sista åren) en djävel på sånt. Att ha ”Salle” som högerytter mot AIK, till exempel. Tjång-bom-metoden, liksom. Vi har dom spelare vi har och när alla gör sitt bästa är vi fortfarande i hög Sverigeklass.

Men nu är det många lösa variabler samtidigt.  UT med AEG, IN med en RIKTIG styrelse som rekryterar en STABIL VD (återrekrytera Åsa under nya spelregler är mitt grundtips) och LÖS därefter tränarfrågan permanent, långsiktigt. Det finns kapitalister därute som säkert kan hjälpa till.

Kom igen nu, Bajen!

Categories: Uncategorized

Inläggsnavigering

One thought on “Tränarfrågans olidliga lätthet och svårighet

  1. Grönvita

    Lustigt att du skriver det där med återrekrytering av Åsa. Var min första tanke när hon sa upp sig. Som VD har hon framstått som bra. Kan hon bara få en konsekvent styrning av sin styrelse så. Och det var ju faktiskt det hon själv bad om.

    Vilken tränare vill över huvud taget ta i Bajen med tång ens en gång efter de senaste turerna? Egentligen borde det ju vara kanonläge. Att få ta tag i ett lag som så tydligt underpresterat på många positioner. Kan bara bli bättre om enskilda spelare och helheten kan fås både prestera och rent av överprestera.

    Det var det Cratz gjorde 2001. Han kokade soppa på den spik han hade. Tror dock inte att just han kan göra om reptricket igen.

    Vem blir vår Cajsa Warg? Peter Gerhardsson?

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: