Ja, det är alltså VEM, som är Hammarby?

(den här krönikan skrev jag till Hammarby Fotbolls hemsida, men den bedömdes som för hård för att publicera. Så du får läsa den här i stället… och själv bedöma om man borde utsatt vår unga trupp för så tuffa tag. Jag vet bara att det blir tuffare än såhär mot Brage. )
Olika plikter och nöjen förhindrade att jag hängde med DeLuxe-bortabussen till Ljungskile på annandagen. I stället blev det fåtöljen och en genomusel websändning via ett bolag som hade exakt samma problem redan för ett år sedan med sin kapacitet och uppenbarligen är helt ointresserat av att erbjuda en fungerande tjänst.
Ja, du hör. Jag är skitsur.
Som detta skrives ser jag en match vars resultat jag redan känner till. Barcelona-Osasuna.
Matchen spelas på perfekt gräs.
I HD-kvalitet.
Nästan varje tillslag – åtminstone varje blaugranskt – är njutbart.
Och jag tittar på C och undrar – när man håller på Bajen, vad håller man på med då, egentligen?
Hälften av hemmamatcherna spelas i ett odrägligt klimat.
Bortamatcherna befinner sig i regel på transportavstånd med buss som gör en resa till Kataloniens pärla minst lika tidseffektiv.
Och gräset är faktiskt alltid otroligt mycket grönare på anda sidan teven.
Å inte fan blir man nedslagen som Barcasupporter av den lokala bylingen heller.
Eller får bussen omringad av plit  och intvingad på McDonalds i någon sorts ohelig pakt mellan repressiv sektor och burgarimperialism.
Nä, det måste vara någonting annat vi Bajare är ute efter. För annars skulle vi ju lägga alla tusenlappar på kabelteve och en tredjedel så många bortaresor, fast till varmare klimat i stället.
Vad är vi ute efter?
Bajengemenskapen. Den kommer ingen åt. Men det finns gränser även för den.
Såhär: när vi alla Hammarbyare samtidigt tänker… vad ÄR den här klubben för något egentligen?
VEM är det vi står där och hyllar?
VAD är det för något som får en blandning av färgstarka, grönvita och ansiktslösa Bajare att lägga en tolftedel av varje år – på matcher, oro och resor?
HUR får man oss att stå där i januarikylan på träningsmatcherna i slutet av pendellinjen och HOPPAS?
När ALLA tänker så. Då finns nämligen inte Hammarby mer.
Det är FANSEN som är Hammarby.
Till en viss gräns.
För förr eller senare måste vi ha någonting att tro på. Även om vi är stryktåliga som få. Som INGA andra fans, faktiskt.
Men det måste finnas NÅN som förkroppsligar Hammarby på planen eller i organisationen.
NÅN djävel som har rätt att peka vart Bajenflaggan skall stå.
Mot Assyriska var det rätt tomt om sånt folk på planen.
Mot Landskrona var det Maic som gjorde rätt. Och Runa som slet.
Mot Ljungskile – skojar du? Hittar inget försonande alls att säga om denna tragikomiska tillställning.
Och då är det såhär, att vi köper att vi åkte ur Allsvenskan.
Och vi köper att det var ett skitår i fjol.
Men vi kan faktiskt inte se på när laget springer omkring med handen i byxfickan ett år till.
Det vi såg mot Ljungskile kan inte skyllas på ett defensivt och långsamtspelande hemmalag.
Vi kan inte bara skylla det på planen.
Jag KRÄVER att laget – med tränare och stödpersonal på kansliet – nu står upp och tar ansvar.
VEM FAN är det som är Hammarby?
Kan NÅGON i truppen vara vänlig och säga ”Jag är den siste Hammarbyaren. Om så ingen annan lirar, skall jag kämpa mig till döds och se till att ni har någonting att tro på.
Om vi så rasar igenom alla seriesystem, så skall i vart fall JAG finnas där. ”
Vi fans är bra på sånt. Vi har följt Bajen Fans Hockey under resan tillbaka och vi kan göra det med fotbollen.
Men allt utgår faktiskt ifrån truppen och startelvans vilja att göra oss stolta.
På fredag är det Brage hemma. Vi minns alla hur det gick senast.
Skräcken i våra unga lirares ögon när de fick spö av storvuxna dalmasar.
Vi kräver revansch.
Vi kräver att det liras som aldrig förr.
Resolution i försvaret,
Kreativitet på mitten och
Djävlar i helvetes anamma på topp.
Om nu bara alla i laget förstår det här, så kommer vi att gå genom eld, vatten och leran på hur många djäkla superettanplaner som helst för er.
Men gränsen för där ni tappar oss, är faktiskt nådd om ni inte skärper till er nu.
Kom inte och säg att jag inte varnade er.
Annonser
Categories: Uncategorized

Inläggsnavigering

15 thoughts on “Ja, det är alltså VEM, som är Hammarby?

 1. Jonas

  Mycket väl dikterad krönika.
  Den är sanningsenlig och långt i från så många hårda ord JAG hade spottat ur mig om jag skrivit en.

  Keep it up.

 2. Ullskog

  Bra skrivet och detta borde spelarna få reda på, för på sätt och vis skriver du för blinda ögon, Vi vet.

 3. binkordo

  Bra skrivet , heja bajen

 4. Klasse

  En parallellbeskrivning till hur Hammarby ska göra för att vända det usla till det vackra är sannolikt att få de aktiva (spelartrupper/tränarstab) att förstå att Hammarby IF är så enormt mycket mer än ett par timmars spel på Söderstadion varannan vecka.
  När man nyintroduceras på en större arbetsplats så vallas man runt och får ett mindre kompendium att traggla sig igenom. Man måste lära sig en del av den kultur som gjort att man faktiskt anställdes. Det finns historik, kundbeskrivningar, konkurrentanalyser och fan vet vad.
  När man tagit sig igenom den introduktionsdelen så är det jobbet att föra arvet vidare som tar vid… och det är inte på skoj, det är fullaste allvar, men man kan ha jäkligt roligt på vägen.

  Förstår inte var de hårda orden var.

 5. stefan

  Mycket bra. Mycket bra!

  Jag har tänkt på detta också, att vad fan är det jag håller på egentligen. Vad är det jag kämpar för vecka ut och vecka in. Inte spelarna, inte ledningen, inte tränarna. Det är en jävla flagga utan innehåll som jag älskar.

 6. Felicia

  Brabrabra!

  Satt och disskuterade detta igår.Vi orkar inte hur länge som helst om spelarna inte ger NÅGOT tillbaka!

 7. Rolle

  Mycket bra skrivet, du satt ord på mina funderingar och frustration.

 8. Jompa

  Mkt välformulerat och i precis samma anda som jag diskuterade det hela igår hemma. Finns inte antydan till jobbet på planen så kommer detta att gå åt h-ete.
  Vad är det som får kansliet att tycka detta är hårt? Det är ju 100% sant!
  Ser fram mot nästa spännande och censurerade(?) krönika…..

 9. Lucke

  Riktigt bra, det är de där orden jag har letat efter när jag försöker beskriva vad som är fel just nu !

 10. Carl Stoltzmann

  Well – Csports är verkligen inte en bra tjänst (om man inte har tänkt sig att bli marknadsledare i Albanien). I andra halvlek gav jag upp, när ljudet började om från första halvlek….

 11. Marisa

  Vilken fantastisk fin krönika och några väl valda ord,din krönika är vänlig men BESTÄMD.
  Obegripligt att nån kunde tycka annat

 12. Jeppe

  Mycket bra och helt sant!
  Hade inte kunnat säga det bättre själv.

 13. Per

  Fantastiskt skrivet! Håller med om precis varenda ord, men det känns som att det inte spelar någon roll när de flesta bajare envisas med att låta dessa halvportioner till spelare tro att allt är ok med sång och fest varenda match. Visst ska man stötta men någonstans måste det börjas ställas krav också. Spelarna invaggas ju i att det inte spelar någon roll vad dom gör på planen när det ska hyllas till förbannelse skitmatch efter skitmatch.

  Sen skulle, i alla fall jag, känna lite hopp om framtiden om någon visade någon slags kampvilja. Alla är ju så jävla rädda om fötterna. Fattar dom inte att det gör fysiskt och psykiskt ont i oss att se dom fjanta runt på planen som ett gäng småtjejer. Det är inte kul att gå till Söderstadion längre, men det är våran plikt att vara där. Spelarna borde förstå att det är deras förbannade plikt att springa, tackla och kämpa tills det inte finns en gnutta ork kvar. Vakna era jävlar!

 14. Lidingö

  Det är vi som betalar en del av deras lön. Vi vistar vårat hjärta till klubben genom att vi är där och stöttar år efter år, nu vill vi ha något tillbaka

  /FORZA BAJEN

 15. Old School In Exile

  SOULMATE! Förlåt om jag kapar bloggen men du träffar så exakt!

  När man lagt tillräkligt med stålar ”för att rädda”… När fansen är dom som, år efter år, står för underhållningen. När styrelsen ska skylla skiteknomin på en bengal när dom fakturerar sig sjäv 20K för att skriva ett brev, ger sig sjäv bonus när man sålt bort klubbens kapital i form av spelare, när man inte kan skriva ett vettigt kontrakt…

  När man år ut och år in ger pengar, tid, själ och kärlek och kärleken inte bara är obesvarad utan möts med hån och nonchalans så slocknar till slut en låga, och sen en till och en till…

  Om massan försvinner är det inte särskilt roligt att och hoppa och sjunga och stöka längre… (Sen kan nått pucko imbilla sig att det bara handlar om att vara ”äkta” och alla andra kan dra. Hoppa och skrik för dig sjäv få du se hur jävla kul det är Barbapappa!)

  Med typ 13K på premiären borde man inte oroa sig, men för första gången i mitt liv känns det som att Bajen inte är en självklarhet, det räcker inte med att vi var först, bäst, garvat och tålt mest i generationer. Vi tål jävligt mycket och vi ger och ger av kravlös kärlek. Men vi måste nån gång få nånting tillbaks för att hålla kärleken vid liv.

  Om det inte räcker till resultat måste det åtminstone ges stolthet, tapperhet, mantalitet, vilja, mod, beradskap att, när det behövs, ta en smäll och en nästan sjuk vilja att vara först på andrabollarna som genomsyrar hela truppen varje gång man drar på sig tröjan. En tacksamhet att trots att man egentligen är en rätt medioker fotbollsspelare får spela för Bajen, ha SöS som hemmaarena och oss i ryggen. Det är förbannat få förunnat! Jag är säker att med den inställningen kan man höja sig från att vara rätt medioker till riktigt bra hos oss! KB, SE, CD, LH mfl. kunde höja sig! Tacka och ta emot, jobba med dig själv, slit och prestera! Eller bli fet, långsam, sitt på tryggt kontrakt och bli allmänt föraktad, ingen nämnd ingen glömd. Ditt val som spelare!

  Ingen spelare eller ledare insåg allvaret mot Ljungskile. En övertygande prestation hade sålt slut dom nyfixade årsbiljetterna på rot, hade fyllt SöS mot Brage igen och hypat inför kommande hemmamatcher. ”Plåt i tid eller åk hem…” Det kan vara så att redan där avgjordes om man med årskortet i pluskan var vinnare eller förlorare!

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: