Ibland blir man irriterad…

…och ibland blir man riktigt förbannad.

I lördags morse blev jag störtarg. Där gick Henrik ”Äpplet” Appelqvist och Per Magnusson ut på DN Debatt med en artikel som får mig att undra hur det står till egentligen med sinneshälsan i tidigare ledning och styrelse i vårt älskade Hammarby Fotboll.

Debattartikeln finns här

Äpplet var VD för Hammarby Fotboll AB under många år. En trivsam och lågmäld person som jag känt stor respekt för. Per Magnusson var ledamot (och till sist tf styrelseordförande i samma bolag) under en lång period. Magnusson avgick ur styrelsen strax innan tidningen Offside förde upp hans arvoden för juristtjänster för Hammarbys räkning i offentlighetens ljus.  Man kan konstatera att Hammarby under denna period hade flera riktigt lyckade sportsliga perioder, men också att den kostnadsmassa som byggdes upp och de – av personer inom Hammarby Fotboll AB med detaljerade insikter i vad som skett ansedda – huvudlösa avtal som många gånger ingicks lade grunden för den multipla härdsmälta som klubben råkade in i i fjol.

Eller låt mig formulera det rakt ut. Jag tror inte att vare sig Äpplet eller Magnusson arbetade för något annat än Hammarbys bästa. Men det är ju bara att konstatera att ingen av dem lyckades särskilt väl. Magnusson har deltagit i alla beslut som sånär höll på att föra aktiebolaget i konkurs och sällan eller aldrig visat någon passion för klubben. Och hade dessutom mage att stoltsera med att ha ”suttit längst i nuvarande styrelse” under en medlemsträff för något år sedan. Den där Åsa för första gången sportade ”Avgå Alla”-tischan. Allt som VD:ar haft att göra efter Äpplets dagar har handlat om att rädda vad som räddas kan med en kostnadsmassa och avtalsstruktur som varit direkt livsfarlig. Klubben har tvingats sälja spelare efter spelare, utan att ta någon sportslig hänsyn.

Ändå har de här herrarna  – och dessutom försöker man få det att se ut som att det har med huliganismbekämpning att göra – stroppigheten att formulera följande rader i DN:

Utan att ha satsat annat än den årliga medlemsavgiften i ”ägandet” styr supportrarna våra föreningar och dess aktiebolag utifrån känslor och den för dagen förhärskande supporteropinionen. Bättre vore att supportrarna ägnar all sin kraft åt det de är överlägset bäst på, att vara supportrar och skapa den positiva och magiska atmosfär som bara supportrar kan göra.

Kära Äpplet och Magnusson:

Ni har ärligt talat inte hajat någonting.

1. Supportrarna satsar inte bara sin medlemsavgift.  För supportrarna handlar det om att viga sitt liv åt klubben. Hur kan ni spotta på detta vis på unga tifosi som lägger 20 timmar i veckan obetalt, vecka efter vecka för att hylla klubben och spelarna samtidigt som ni sitter och sörplar bearnaise på hedersläktaren? Hur kan ni uttrycka sådant till alla starka bortafans, alla supportergrupperingar som bidrar med biljettpengar, sponsormedel, sånger och allt som ni avfärdar som ”magiskt men inte affärsmässigt”? Seriöst, jag trodde i vart fall att Äpplet var litet för god för detta. Men jag är inte sämre än att jag kan ändra uppfattning.

2. Ni säger att supportrarna styr utifrån den för dagen härskande opinionen. Nå. Jag är utbildad finansanalytiker, civilekonom och har under mer än 20 års tid analyserat små och stora företagsledningar och konsekvenser av deras beslut på internationell bas. Jag har fört diskussioner med och följt ledningar i bolag som ni aldrig skulle platsa i och kan bara konstatera att ”den för dagen härskande opinionen” är ett rättesnöre även i näringslivet. Finanskris anyone? Internetboom? Fastighetskrasch? Ursäkta mig, men tyvärr är det inte många i näringslivet som förmår hålla huvudet kallt visavi ”den för dagen härskande opinionen”.

3. Om ni hade skött era åtaganden fläckfritt eller åtminstone hyggligt och utan hänsyn till den för dagen härskande opinionen, skulle klubben verkligen ha varit där den är idag då? Och om det är 51%-spärren och således supportrarnas fel att allt gick snett – hur kommer det sig att vi inte sett några reservationer från någon av er i några frågor i kommunikationen kring klubben?

4. Tror ni att kapitalstarka ägare ”med finansiella incitament att stoppa huliganismen” skulle vara lösningen på fotbollens problem? I näringslivet styr kalkylerna utan synpunkter till de som egentligen är grunden för verksamheten: fans, ungdomsspelare, ideellt arbetande föräldrar och så vidare. I en förening förtjänar du makten genom att skaffa dig en plattform. I näringslivet kan du köpa dig makt. Den dag Hammarby inte levererar, är det bara för en stark finansiell ägare att dra ett streck över sin misslyckade investering och lämna klubben åt sitt öde. Ungefär som AEG var berett att göra under de styrelsemöten i fjol där Magnusson enligt uppgift undrade om det inte var dags att skydda styrelseledamöterna från personligt ansvar och sätta AB’t i konkurs.

Er debattartikel osar förakt för supportrar av alla slag. ”Ägna er ni åt magi, så sköter vi affären”. Det är ett annat sätt att säga ”håll käften… och sjung… och hit med era stålar”.

Men ni har missat något. Det är VI fans, inte några självutnämnda kostymnissar till världsfrälsare som är Hammarby. Och om det finns något hot mot fotbollen så kommer det inte från oss – det kommer från er sort.

Annonser
Categories: Uncategorized

Inläggsnavigering

11 thoughts on “Ibland blir man irriterad…

 1. Pinnen #17

  Förbannat bra skrivet!

 2. Ullskog

  WORD ORD eller vad vi vill kalla det men fan huvudet på spiken =)

 3. eddie

  Tack för att du satte ord på precis de åsikter som frodades när jag läste mupparnas försök till argumentation. Jag skulle önska att det gick att lyfta in ditt inlägg i debatten på ett forum där det får större genomslagskraft. Har du skickat det till DN som svar på deras förslag?

  Väl Mött!
  //Eddie

 4. BajenRobban Lidingö

  Tummen upp!

 5. M

  Säkert många Bajare som kände obehag i lördags när man läste artikeln.

  Hoppas Äpplet nu lämnar Hammarby IF och låter den styrelsen få arbetsro och att slippa lägga energi på Äpplets uttalanden något mera.

 6. Klasse

  Uttryckssätten har varit många senaste dagarna, men jag måste nog säga att du ringat in det mesta här.
  Kan ju lägga till den paradoxen att om exempelvis Persson (HM) skulle gå ut och säga något liknande mot sina kunder, och då menar jag butikskunder, så skulle förmodligen bolaget kunna titulera sig fd H&M inom en rätt snar framtid. Samtidigt skulle lejonparten av aktieägare förmodligen kräva hans huvud på fat.

 7. WORD!!!!!!!

 8. Henrik I

  Grande, grande grande!

 9. Grönvita

  Underbart och träffsäkert inlägg.

  Äpplet och Magnussons artikel säger att AEG egentligen inte vill satsa ekonomiskt fullt ut eftersom de inte kan kontrollera styrelsen. Det är delvis förståeligt men alltför begränsat synsätt även för AEG. Samtidigt tjänar ju AEG på de arrangemang som supportrarna är förutsättningen för (matcherna med inramning, stämning och publik).

  Huliganproblemets lösning finns i att klubben tillåts göra det som krävs och som man redan nu säger sig vilja gör (gäller även de andra klubbarna) men som man av lagstiftningsskäl nu inte får göra. Det är bara lagstiftarna som kan lösa det problemet. Det privata kapitalet är lika beroende av sådana lagändringar för att kunna vidta de åtgärderna om de skulle bli majoritetsägare.

  Dessutom reagerar jag mot vokabulären ”det privata kapitalet”. Jag är som vanlig medlem lika privat som alla andra. De 51% som i dag ligger i klubben är lika mycket privat kapital som de 49 %-en. Finns ingen offentlig ägare i Hammarby. I ett privat aktiebolag finns det stora ägare och små ägare. Alla bidrar med privat kapital. Och i alla bolag tjänar man på att ägarna samarbetar utan att någon dominerar.

  Äpplet och Magnusson lägger med hjälp av huligandebatten rökridåer för att motivera majoritetsägande för AEG. Inget annat. Det är att blanda äpplen och päron. Vem Äpplet är vet vi, frågan är vem som är päronet? Patetiskt att låna sig till sådant. Och visst blir man irriterad.

 10. Pingback: Avgå Äpplet! | En Plåtis Från Bagis | Nyheter24

 11. Pingback: VIKTIGT MEDDELANDE FRÅN BAJEN FANS! « kritaen5a

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: