När Annika ryter till… och jag kan bakgrundsstoryn

Annika Koldenius skriver indignerat och inflammerat om DN-kulturs bokmässeattityd i sin blogg idag.   Och jag håller förstås med om att vi inte skall klanka ned på bokmässan överhuvudtaget och definitivt inte för att den ligger i Göteborg.

Jag kan nämligen den kommersiella bakgrundsstoryn kring mässans placering. En gång i tiden var jag konsult till VD för en stor mässarrangör i Stockholm. En väldigt stor mässarrangör i Stockholm. Och min naturliga fråga var förstås ungefär såhär (ja, vi hade ett ganska avslappnat förhållande) ”men du, fan, varför tar du inte över bokmässan hit till Stockholm? Inser du vilka miljöpoänger du skulle göra om du plötsligt gjorde den klimatsmart? Alla kommer ju ändå från Stockholm dit. Nästan”.  (Och, ja, jag gjorde mig litet huvudstadschauvinistisk där, men sådant var ju nu mitt uppdrag, för Säpofest mycket pengar i timmen)

VD suckade sådär som rutinerade statsmän gör. Slog ut med sina exekutiva labbar i en verkställande gest och tittade på mig genom ögon som tycktes ha sett det mesta.

”Vi har naturligvis räknat på det. Men det är dödfött. Stockholmarna VILL vara i Göteborg på bokmässan. Den stora personalfesten kan inte hållas här, för då måste dom ju åka hem på kvällarna och inte hänga på Park tills det är dags att gå upp. ”

Några år senare gjordes ett försök att ändå lansera en bokmässa i Stockholm. Men det gick inte då heller.

Själv är jag själaglad över att få åka till Götet. Ingen får någonsin ändra på mässans placering. Göteborg har logistiken, traditionen och räkmackorna. Älvsjö är inte Avenyn, for Guillous sake! Man kan lika gärna byta ut Benjamin Syrsa i Kalle Ankas julprogram mot en Fredrik Strage som klagar på den förgängliga eskapismen i den uttjatade Ferdinands östrogenstinna framtoning, hackspettens förutsägbarhet och kolibriernas punchiga stämföring.

Litteraturhus, förresten? Gör varje hus till ett litteraturhus. Köp någon av mina böcker via länken i högerspalten.

Ha d gött så ses vi la på MÄSSAN.

Categories: Uncategorized

Inläggsnavigering

Kommentarer inaktiverade.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: