Femtio nyanser av Harry Potter och de vittras rödvinsorgie

Så är det dags för bokmässa igen. I morgon eftermiddag går tåget mot Det Litterära Sveriges Framsida och fyra dygns pendlande mellan Svenska Mässan och Park. Ett hårt jobb, förvisso. Bokmässan är ingenting för den veke, dåligt ölsinnade eller blyge i dåliga skor. Här skräms agnarna från vettet redan under den inledande Pressnattafesten på onsdagskvällen. 

Några småsaker att tänka på.

1. Vad är Feskekörka? Enkelt: ett annat namn för International Rights Centre där förhoppningsfulla agenter, förlag och enstaka författare träffas för att fiska upp de senaste, finaste läckerbitarna. Följ hummerdoften upp till andra våningen om du vill ta dig dit.

2. Vad är en ”Monter”? Det rör sig sannolikt om en bokstav som fallit bort. Det stavas ”Monster” och är alltså ett odjur som drar resurser, äter tid, energi, förlagets yngsta och vackraste medarbetare, samt evärdeliga mängder pengar och icke släpper dig ur åsyn förrän mässan är över.

3. Kommer man hem med buksvågrar eller buksvägerskor? Alls icke. Det där är en förvrängning av termen för människor som läst samma böcker: Boksvågrar och Boksvägerskor, helt enkelt. Allt annat är elakt förtal.

4. Men ”Prassel” är ju viktigt på Bokmässan? Ja, naturligtvis. ”Prassel” är ett annat namn för de numera allt sällsyntare recensionerna av litteratur i papperstidningar som …prasslar.Allt annat är elakt förtal.

5. ”Vi sågs på Park” – ett begrepp av samma typ som ”Jag såg Springsteen på Konserthuset 1975” – en konsert som är mest berömd för sina omvälvande demografiska effekter – något tusental gick in i konserthuset och mer än 10 000 kom ut. På samma sätt gör uppskattningsvis sjutton gånger så många människor som går in – ackumulerat under hela mässan – anspråk på att ha setts på detta Det Litterära Sveriges Framsidas Främsta Vattenhål. Denne bloggare BOR i år på Park och kommer med förlagskollegorna att följa utvecklingen noga.

6. Mingel – en felstavad variant av ”Vingel” – den gångstil som karaktäriserar bokbranschmänniskor som fuskat med kosten, eller hetsbantat, i tre veckor inför bokmässan – och sedan förtär tio oanat stora plastglas ljummet rödvin på ”Parnassen” (En ”Parnass” uppstår där två sprituella representanter för bokbranschen möts. Se punkt sju, nedan. )

7. ”Spirituell”  se ”Egen benämning på ap-rak, spritindränkt”.

8. Sociala Medier – genom diverse missuppfattningar en allt större del av bokmässan. Böcker har ju annars den fördelen att de är Extremt Asociala Medier. Se vidare: ”Håll käften, jag läser!”

9. Bakfull? En myt. Det heter ”Bokfull” och är ett tillstånd som inträder efter studium av mer än tvåtusen titlar på mindre än tre dygn. Illamående och huvudvärk kan förekomma, se även ”Nät-värk”.

10. Frukost? Hoppas oftast över.

11. Lunch? Se ”Montersnacks”.

12. Middag? Se ”Mingelsnittar”

 

Behöver du mer stöd? HÄR FINNS DE TIO BUDORDEN FÖR BOKMÄSSAN

Annonser
Categories: Uncategorized

Inläggsnavigering

3 thoughts on “Femtio nyanser av Harry Potter och de vittras rödvinsorgie

  1. Hahahahahaha.
    Då jag är vek viker jag antagligen ner mig före Park men om jag och mina gympadojor tar oss så långt så ska jag säga hej och tack för en kul lista.

  2. Lustigt, nu när du pratar om det, jag såg bestämt INTE dig på Park förra året. Är du säker på att du var där? 😉 Nåja, vi ses väl där i år i stället.

  3. Pingback: Den ultimata packningslistan till bok- och bibliotek 2012 | Pernilla Alm

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: