Nej, nu räcker det.

Jag tillhör gladbajarna. De där som vänder tabellen tills den passar, och är glada över att få bära klubbmärket, dricka öl och leta ljuspunkter i ett fotbollslag som lirar …hyggligt ….ibland.  Jag är inblandad i klubben från en mängd olika håll. Lite halvofficiellt som krönikör på hemsidan, som ordförande i Investment AB Bajenborgen och Söderkisar – som alltså investerar pengar i klubben och enstaka spelare – som inofficiell rådgivare här och där, tidigare sponsor till klubben, tidigare knattetränare, författare av böcker om bajen (Fullmåne över Söderstadion, Pekbok för huliganer, med flera) , förläggare av ”Söderstadion Forever”, tröjskapare och en del annat. Så ja: jag är insyltad, färgad, jävig och allt sånt. Så häng mig nu. 

Men ärligt talat: nu får det räcka. Såhär kan vi inte ha det. 

Jag är just hemkommen från en match som kunde blivit början på någonting stort och bra. En historisk chans för laget att visa litet chutzpah. Ett gyllene  tillfälle för vår marknadssida att sälja fler plåtar, merch och krubb. Och en chans för fotbollslaget att visa var skåpet ska stå i frågan om vems hemmaarena det egentligen är.

Men vi tog den inte, och det var länge sedan vi tre kärnfotbollsfans i familjen Öberg gick hemåt så samlat buttra. 2-3 derbyt mot DIF på Råsunda, kanske. Där Fjörtoft gjorde en bejublad handbollsnedtagning… Kanske?

Seriöst: det här duger inte. Det räcker nu.

Det har sagts så förut, att vi har en trupp som är bättre än den spelar. Vi har haft domare emot oss, vi har haft stolpar och ribbor emot oss och statistik, sunt förnuft och hjärtat med oss.

Men nu räcker det.

Kvällens uppvisning i krångelspel var droppen för mej. Vi måste göra någonting ordentligt och vi måste fan göra det nu.

Såhär ser jag på läget:

Vi sålde slut på platserna på Nya Söderstadion utan tevereklam och banderoller. Delvis därför vi gjorde bra ifrån oss från marknadsavdelningens sida, delvis för att vi är världens starkaste supporterskara.

Vi har koll på ekonomin. Inte minst som vi har investerat miljoner och åter miljoner från supporterhåll – alltfrån gräsrötternas Bajen Aid och Söderkisstålars till de stora plånböckernas miljonbelopp för att skapa stabilitet.

Den positiva nyheten på sportsidan är att vi HAR en trupp som har väsentligt högre kvalitet som enstaka spelare än som lag. Inte på alla positioner och inte hela tiden, men jämfört med de klubbar vi konkurrerar med i Superettan så är våra samlade individuella spelaregenskaper tunga som bly.

Den negativa nyheten är att vår sportsliga ledning inte lyckats göra ett lag med ett spelsystem som fungerar av de här lirarna. När vi vann SM-guld (som gladbajare är man ju litet glad över detta fortfarande) hade vi ett LAG med flera stora talanger, förvisso, men framförallt hade vi ett lag, med ett spelsystem som i stort sett utarbetats efter de lirare som fanns i truppen.

Jag kan inte bedöma *vem* som ansvarar för *vad* i den här totala misskötseln av truppen. Men fakta är att vår nuvarande sportledning förvandlar talang till skit. Sug på den. Det går att räkna upp hur många lirare som helst som slutat prestera efter fem matcher i den grönvita tröjan. Är det varje enskild spelares individuella fel, och alltsammans slumpmässiga händelser ? Skulle inte tro det.

Följande är argument som inte biter på mej längre.

1. Det är inte sportledningen som lirar matcherna. Spelarna levererar helt enkelt inte enligt matchplanen idag.

2. Domaren förlorade tidigt greppet om matchen, det skapade frustration och dålig inställning i trupperna. Mest vår.

3. Vi gör onödiga individuella misstag.

4. Såhär är fotbollen, ibland rullar bollen vår väg, ibland inte. Statistiskt var vi bäst på plan ”baj far”.

5. Vi orkar inte under pressen av 5000 eller 10000 eller 30 000 eller alldeles för få fans.

6. Laget har inte hittat rollerna än.

7. Lagets roller är så cementerade att ingenting biter längre från tränarhåll.

8. Motståndarna ser det här som årets match och vi möter ständigt övertaggade motståndarlag hemma.

9. Nästa säsong då djävlar.

10 . Vi saknar fortfarande kvalitet i vissa lagdelar.

11. Det spelar inte riktigt någon roll vad VI gör, om motståndarna gör sitt yttersta. Ängelholm är svårforcerade när dom är på bortaplan (som i sista matchen på Söderstadion) och Örgryte kan minsann försvara sej när dom inviger en ny arena, det kan dom verkligen!

Bollen har inte rullat vår väg i år alls. Och det kan inte vara en slump längre. Det är EXTREMT osannolikt att ett lag där allting fungerar, presterar såhär dåligt under såhär lång tid. Statistiken säger att vi haft en djävla massa bollinnehav, tagit mängder av avslut och gjort det mesta rätt utom …oj! Mål!? Shit. Det som spelet går ut på och allt. Glömde vi träna det?

Jag vet fortfarande inte VEM som bär det tyngsta ansvaret. Därför ber jag nu HELA den sportsliga ledningen att kliva av självmant. Nu. Innan det blir geggigt.

Vem ska ersätta dem?

Som bajenfan måste man vara konstruktiv. Det duger inte att ropa ”avgå alla” och tro att någon slags högre rättvisa, eller alliansstyrelsen som högsta De Vises Råd ska rycka in.

Vi HAR kvalitet i truppen. Tillsätt ett fyrmannaråd. Eller något fler, eller färre, av spelare som får driva utvecklingen framåt tills vi hittar en erfaren tränare. Allsvenskan kan garanterat inte komma längre bort med en sån lösning.

THERE IS NO NEXT SEASON sa Luke i sin första intervju. Det hade säkert Gustav och Greg förklarat. Och det är ju sant.

Men vi kan faktiskt inte vänta in en alternativ tränarlösning heller. THERE IS NO FUCKING NEXT SEASON.

Vi HAR kreativa, rutinerade, ärrade, duktiga spelare som Kennedy, Max, Sundin, Rynell, Guldborg, Theorin med flera. Sätt de duktigaste, varför inte genom en omröstning i truppen, att arbeta fram ett spelsystem som är anpassat till de som just nu är mest sugna och kapabla att lira? Ett rakt och robust system, som tar en vecka att lära in. Det spelar ingen roll om det är lättläst, det är ju ALLA motståndares system på Söderstadion. Konsten är att lira enligt systemet oavsett vem man möter och sedan individuellt lösa de problem som uppstår. Ingen är ju förvånad över att vi har elva motståndare bakom bollen så fort vi ställer om och två snabba kontrare på rull mot oss när motståndarna ställer om. Och ändå får vi… oturen, statistiken, domaren, bollen, såhärärfotbollen emot oss i nästan varje match.

Hammarby har världens mest tålmodiga fans. Och det är bara därför som varumärket, företeelsen och kulturen är så stora som de är. Lycka till med att göra Café Djurgården eller Café Qviding. Tjäna, liksom.

Men det duger inte att schabbla från sportledningens sida med BÅDE avslutningen på den gamla arenan och inledningen på den nya. Det DUGER inte. I’m sorry, but there it is. Sportledningen har tillsammans förstört två av två möjliga märkeshändelser detta decennium för Hammarby Fotboll och dess tåliga, luttrade fans. 

Att ta chansen att inför 30 000 hängivna Bajare göra bort sig så kapitalt leder bara till en sak: Vi är 30 000 – minst – som har förstahandserfarenhet av den match som fick mej att svänga från ”ge dom en chans” till nuläget.

Vi kan inte ha det såhär. Vi kan inte låta det gå längre. Vi förtjänar – och KRÄVER – mer.

Vi bör inte heller ge oss i kast med ett inbördeskrig i Bajenland. Jag är så trött på hit-och-dit-tes-antites-syntes-gråt-ut-i Kvällspressen-strider där varje bajare är en potentiell falang att jag kräks vid blotta tanken på härdsmältan 2010. Om vi är överens om att vi har en spelartrupp med kvalitet är en spelarledning tills ersättare för sportledningen är inhalad den enda omedelbart genomförbara lösningen.

Jag vägrar – med allt som vi fans gjort för klubben – att lägga ned kampen för Allsvenskt spel 2014. Jag kräver att vi tar varje chans, ökar takten första kvarten hela vägen in i kaklet.

There is no next season.

Kategorier: Bajen, Hammarby, Södermalm, Uncategorized

Inläggsnavigering

Kommentarer är stängda.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: