Från Proletariat via Pajas till Pamp

Now what? Igår var det medlemsmöte i Hammarby Fotboll. Mer än 400 personer var där och jag tror vi kan påstå att ”alla” (utom ett par utlandsresenärer) befann sig i denna blandade men uppriktigt intresserade skara. 

Dessutom var inte AEG där. Men som allting utvecklade sig, kan jag överse med det för den här gången. (Den här gången, alltså. Det fanns tillräckligt mycket att göra ändå. På sikt är det naturligtvis exempellöst respektlöst att en 49%-ägare i ett bolag som berör hundratusentals människor VÄGRAR ha en dialog med representanter för huvudägaren annat än i styrelsen. Men det visste du som läst den här bloggen förut att jag redan tycker. )

Många hade laddat för det här mötet. Ledningen var risslad till tänderna i argument. Styrelsen för FF var fulla av fjärilar i magen. Bajen Fans hade genomfört ett oerhört seriöst förarbete med merparten av de relevanta frågorna – både vad gäller organisatoriska frågor och den tydliga bristen på fingertoppskänsla hos ansvariga. Andra kom lättklädda med en kasse ilska som enda bagage. 

Det blev ett bra möte relativt mina förväntningar. De konstruktiva argumenten kom fram, mycket till följd av Jörgens klockrena finansiella framställning och man måste ge det till honom, den mycket icke-nervöse hr Kindlunds väl godkända förmåga att hantera tillställningen. Vi fans fick ställa frågor, både välförberedda och emotionella. Några fick skrika av sig och jag tillhör de som tycker att sådant – i rimlig utsträckning – måste vara tillåtet. Vi rör oss på en vid skala mellan väluppfostrade killar och tjejer med sidbena och de som har sju olika Bajentatueringar och lever, äter och skiter grönvitt. Man måste ta det med i beräkningarna.  

Dock: att försöka få någon att avgå under inledningspresentationen är kanske inte så djävla genomtänkt.  Bättre då att, som nån sa, ”hålla käften och låta’n snacka sitt snack, så får du fråga frågor sen” 

Det reflekteras över hela nätet kring mötet just nu. Mina takes är de här: 

Precis som Azar var inne på: när vi skriker ”avgå”, vilka vill vi ha in i stället? Och på vilka grunder ber vi dem medverka? 

För det första: jag tycker verkligen att vi medlemmar och fans förtjänar en styrelse i världsklass. Vi är världens bästa fans, typ, och att vi inte ska ha en AB- och Föreningsstyrelse som motsvarar det, är inte rimligt.  Så det är upp till oss. Vi får precis de vi pekar på, om vi gör arbetet rätt. Jag vet att det jobbas hårt på många fronter för att få fram alternativa kandidater till styrelseformationen och jag försöker givetvis bidra själv med namns nämnande där det verkar rimligt. 

Vad vill vi erbjuda dem? Jag tänker på killar som Ovve Andersson – ungdomsfotbollens legendar – och  Mattias Fri, som varit med i styrelsen som suppleant i sju månader. Är det rimligt att de får sitta på de anklagades syrefria bänk under fyra timmar och får ta emot skit för sådant de näppeligen har haft med att göra eller kunnat påverka? Naturligtvis finns det en glidande skala av ansvar som börjar vid första styrelsemötet, och det fanns många i publiken som insåg det – men bara det faktum att kollektivet fick ett så tungt ansvar känns som någonting att fundera över inför framtida styrelserekryteringar. 

Jag har ingenting emot att en ordförande som suttit i många år och som vägrar kliva ner från höga retoriska hästar och inte riktigt vill möta publiken (hur skulle han överhuvudtaget kunna göra det?) i dess kritik får ta emot den kritiken på ett ganska onyanserat sätt; det tillhör spelets regler och den som flyger närmast solen måste vara beredd på att vingarna smälter. Jag är egentligen uppriktigt förvånad över att Kent H inte har avgått ännu. Mycket av spänningarna kring tillställningen hade varit överstökade om det hänt före gårdagsmötet. 

Men hur ser egentligen bilden ut för en vattenbärare i föreningsstyrelsen? Var är uppsidan och nedsidan? Föreningen går skitbra, alla konstaterar det, och sedan börjar ändå pajkastningen. Jag har ingen lösning, men jag tror att det är läge att sila snacket inför kommande rekryteringar.

”Kom med och hjälp oss med tio timmar gratisarbete i veckan. Om det går bra, hyllar vi spelarna, och om det går dåligt får du sitta i en syrefri lokal i fyra timmar och utsättas för tomatkastning?” 

Valberedningen har redan öppnat sina slussar. På adressen  valberedningen@hammarbyfotboll.se kan alla som önskar föreslå namn. Men låt oss denna gång tänka efter ordentligt. Varför inte sätta samman en kvalificerad arbetsgrupp som kan jobba igenom exakt hur Hammarby Fotboll IF och AB kan jobba framöver, vilka förväntningar och krav som ska has och ställas och hur kopplingarna mellan årsmöte, valberedning och AB-styrande bör se ut för att alla enheter ska fungera optimalt. När DET är klart och vi vet vad vi vill, försöker vi hitta de mest lämpliga personerna att jobba för oss. OCH därefter lovar vi varandra att ge de här personerna en chans att få till det. På riktigt. Och sedan, när de försökt leverera under den tid vi kommit överens om, kliver de av frivilligt innan läget blir stelt, om de misslyckats. Har vi valt rätt representanter kommer de att känna det här själva… 

Kategorier: Uncategorized | Etiketter: , , ,

Inläggsnavigering

Kommentarer är stängda.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: