#beach2064, del 59: LÄTTASTE PÅ15 ÅR!

”Hur vet du det?”

”Jag vet, ty jag har koll på sånt.”

Om man, som jag, har varit intresserad – utan att kanske under alla perioder i livet ta ansvar för det fullt ut – av sitt välbefinnande, har man koll på vad man vägt i olika perioder. I synnerhet med ett sifferminne som härstammar från tiden före google och hitta.se .

Min viktresa i vuxen ålder ser ut ungefär såhär: Kom som 27-åring hem från bröllopsresan  och hade lagt på mig 6 kilos trivselkula. Djävligt lätt gjort under en månad i Asien. Körde viktväktare i tre månader, gick ned fem kilo lätt och ett kilo svårt och började därefter en niomånaderskampanj för att springa Stockholm Marathon. Gick ned ytterligare fem kilo på den kuppen och var därmed fyra kilo under mönstringsvikten, och faktiskt ganska spinkig på ett sätt som jag absolut inte önskar mig tillbaka till nu.

Sprang maran året därpå också, 1993 är vi i nu och höll sedan stadigt ökande vikt – till 1997 när jag bytte bransch, hamnade på Stureplan och till en början gick ned till just mönstringsvikten igen. Jag minns att jag var där under någon glad månad oktober/november 1997. Därefter började ett hälsomässigt helvete med dygnetruntjobb (i snitt 72 timmar i veckan måndag-söndag) i två år med dålig mat, mängder av stillasittande och alkohol och den sortens själaförstöring som kanske hör karriäråren till om man älskar sitt ekorrhjul. Jag kom ut på nästan elva kilo ÖVER mönstringsvikt, och ägnade sedan en relativt – men inte överdrivet – hälsosam sommar åt att bli av med allt detta. Landade på M+2 i samband med att mitt bästa vuxna hälsoår inleddes. Och sedan blev det inte bättre än så, men med en gradvis förändring av muskelmassa kontra resten. Därefter började en uppgång med perioder av skärpning som sakta men säkert gick  från M+2 som normaltillstånd till M+6 som normaltillstånd till som mest M+23!

Jag dömer inte mitt forna jag, den mesta av tiden tillbringades någonstans i intervallet M+10 – M+14 med ständigt nya försök, LCHF/4-timmarskroppsdiet etc för att hålla ner.

Och sedan det stora strukturgreppet och iTrim och sjuttonkilo väck och därefter en slags kontrollerad vikthållning som ballade ur litet under den första julen, men återtogs, och ballade ur igen i maj juni, vilket togs tillbaka under sommaren och när hösten inleddes stod jag åter på M+7, vilket egentligen inte är så djävla tokigt. Jag avrundade ju iTrimperioden på M+5 – en ganska god, men inte perfekt, vikt.

Sedan blev det höst och mer höst och jul och nyår och jag begriper faktiskt inte hur jag hittade upp på M+13 igen. Men det gjorde jag. Sex kilo i uppgång, på fem månader. Det är kanske inte helt otroligt när man släpper kontrollen?

En viktig lärdom från det senaste året: jag kan inte släppa disciplinen helt. Då blir det ett kilo i månaden. Läxan är helt uppenbar och inte längre möjlig att definiera bort med finansbranschens favorituttryck ”This time is different”. No time is fucking different.

Och denna morgon. M+4.6! Såhär lätt har jag alltså inte varit sedan 2001, ungefär. Åtta kilo ned, drygt, sedan årsskiftet och jag kör på med VLCD till och med fredag morgon. Det kommer att ge ungefär ytterligare ett kilo i nedgång, gissar jag och därmed är målet med denna treveckorsperiod nått.

Lättare än någonsin de senaste femton åren. Fattar du hur häftigt det känns?

Kategorier: #beach2064, Uncategorized | Etiketter:

Inläggsnavigering

Kommentarer är stängda.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: